De vereniging


Welkom bij Karate-do Nijmegen.

Wie zijn wij?
Wij zijn al ruim 30 jaar een niet commerciële karate vereniging van en door enthousiaste leden. Er wordt les gegeven in het Shotokan karate door meerdere leraren die zelf ook nog actief trainen en zich blijven ontwikkelen.
Wij zijn een kleine, gezellige en informele vereniging voor volwassenen, waar serieus getraind wordt, maar ook ruimte is voor een geintje.

Voor wie?
Voor iedereen die wil kennismaken of al kennis gemaakt heeft met deze mooi Japanse vechtkunst.
Of je nu gewoon eens wilt ontspannen door wekelijks een of meer keren te sporten, of dat je uiteindelijk mee wilt doen aan wedstrijden, wij bieden verdieping op meerdere niveaus, van beginner tot zwarte banders.

Shotokan karate

Het Shotokan karate is door zijn grondlegger, Gichin Funakoshi rond 1920 in Japan geïntroduceerd, maar heeft wortels tot in het oude China.
Ons uitgangspunt is het Shotokan karate van Matoshi Nakayama sensei, een leerling van Funakoshi sensei.

Deze stijl is traditioneel en legt een sterke nadruk op het juist aanleren van de technieken
Echter,

Karate is een levende vechtkunst en aan ontwikkeling onderhevig.

Karate-Do Nijmegen is de laatste jaren sterk beïnvloed door het karate van Tetsohiko Asai sensei.
Deze in 2006 overleden Shotaokan grootmeester heeft een aanvullend systeem van trainen ontwikkeld, o.a. in de vorm van kata’s.
Deze wijze van trainen voegt veel beweeglijkheid en dynamiek toe. Hij is daarmee een van de grote naoorlogse vernieuwers in het Shotokan.

Shihan Jan Knobel, 8e dan en een leerling van Asai, geeft regelmatig gasttrainingen bij onze club. Trainingen waarbij weer nieuwe elementen en accenten worden aangeleerd.

Karate-do Nijmegen:
- beoefent het traditionele Shotokan van de Japan Karate Association (JKA)
- is aangesloten bij de JKA the Netherlands en de World Japan Karate Association (WJKA)
- is een van de weinige verenigingen die het Shotokan volgens Tetsohiko Asai sensei consequent beoefent(*)Karate-Do: letterlijk de weg (= do) van de lege (= kara) hand (= te))